Natisni Natisni

Oprostitev plačila prispevkov delodajalca za starejše zaposlene

Olajšava za starejše od 55 let, ki so najmanj 6 mesecev prijavljeni na Zavodu

 

Kaj vam omogoča ukrep?
 
Oprostitev plačila vseh prispevkov delodajalca za največ prvih 24 mesecev zaposlitve starejših brezposelnih.
Oprostitev plačila se nanaša na prispevke delodajalca za socialno varnost (prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, zdravstveno zavarovanje, zavarovanje za starševsko varstvo in zavarovanje za brezposelnost). To znaša 16,04 % od osnove za prispevke pri zaposlitvi za nedoločen čas oziroma 16,34 % od osnove za prispevke pri zaposlitvi za določen čas (pri slednji se obračunava petkratnik prispevkov za zavarovanje za brezposelnost).
 


Za koga lahko uveljavljate oprostitev plačila prispevkov?


Za zaposlitev brezposelnih, ki so pred sklenitvijo pogodbe o zaposlitvi starejši od 55 let in najmanj 6 mesecev prijavljeni v evidenci brezposelnih.

Tako lahko za največ prvi dve leti njihove zaposlitve uveljavljate oprostitev plačila prispevkov delodajalca. Pogodba o zaposlitvi mora biti sklenjena v obdobju od 1. 1. 2016 do 31. 12. 2019. Lahko je sklenjena za določen ali nedoločen čas. Minimalno obdobje zaposlitve časovno ni opredeljeno. Sklenete lahko več zaporednih pogodb o zaposlitvi za določen čas, vendar brez vmesnih prekinitev delovnega razmerja v celotnem obdobju.

 

 

Več si preberite tu.
 
Vir: ZRSZ, informacije za delodajalce.

Nazaj

Za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za analizo podatkov o obiskanosti naša spletna stran uporablja spletne piškotke. Več informacij Strinjam se