Natisni Natisni

Virtualne valute - pogosta vprašanja in odgovori

Tveganja, povezana z imetništvom virtualnih valut

 

Evropski bančni organ je prepoznal več značilnosti in tveganj, ki bi se jih uporabniki virtualnih valut morali zavedati. Mednje sodijo zlasti naslednja tveganja:

- svoj denar lahko izgubite na menjalni platformi;
- vaš denar vam lahko ukradejo iz vaše digitalne denarnice;
- če uporabljate virtualne valute kot plačilno sredstvo, niste zaščiteni kot v primeru prenosa s plačilnega (transakcijskega) računa;
- vrednost virtualne valute, katere imetnik ste, se lahko hitro spremeni ali celo pade na nič.

 

Zaradi povečanega zanimanja za virtualne valute je Banka Slovenije potrošnike že leta 2013 seznanila z dotičnim opozorilom Evropskega bančnega organa. Dodatno je opozorilo glede tveganj, ki izhajajo iz imetništva virtualnih valut, 9. 10. 2017 izdal tudi Odbor za finančno stabilnost (OFS), katerega vodi Banka Slovenije. Nadalje je OFS v preteklem letu vzpostavil tudi delovno skupino za kibernetska tveganja in finančno tehnologijo (finteh), ki bo med drugim obravnavala tudi vprašanja, povezana z virtualnimi valutami.

 


Na kaj naj bo še posebej pozoren posameznik, ki se odloča o nakupu virtualnih valut? Pred nakupom virtualnih valut bi si moral posameznik odgovoriti najmanj na vprašanja, kot so:
- Kdo je oseba, pri kateri bi kupil virtualne valute?
- Kako se izdaja posamezna valuta? Kako deluje oseba, pri kateri bom pridobil virtualno valuto? So mi zagotovili dovolj informacij in jasno odgovorili na vsa moja vprašanja?
- Kakšna so nadomestila (provizije), ki jih bom plačal za (i) pridobitev enot virtualne valute in (ii) prenos/prodajo teh enot?
- V kateri državi je locirana oseba, s katero sklepam pogodbo, in kakšna je tamkajšnja zakonodaja (davčna ureditev, preprečevanje pranja denarja in financiranja terorizma, …)?
- Kaj/kdo in na kakšen način mi zagotavlja, da bom lahko pridobljene enote virtualnih valut zamenjal nazaj v fiat valuto? - - Bo moje vplačilo financiralo izplačilo vlagateljev, ki prodajajo te enote virtualnih valut (lastnost denarnih verig)? Kako hitro lahko izvedem postopek zamenjave virtualne valute v fiat valuto?
- Katera upravičenja pridobim z investiranjem? Ali konkretna shema virtualne valute sploh dopušča povratno menjavo v fiat valuto?
- Kako bom hranil pridobljene enote virtualne valute? Kako varen je tak način hrambe ter kdo in s čim mi jamči za varnost hrambe? Kakšna nadomestila (provizije) bom plačal za omogočanje hranjenja enot virtualnih valut?
Katera pravna sredstva so mi na voljo v primeru, da bom žrtev goljufije ali prevare, in ali mi bo kdo povrnil sredstva v tem primeru?
- Kakšna je davčna obravnava virtualnih valut in investiranja vanje? Kakšne so davčne obveznosti iz tega naslova? Za odgovor na to vprašanje preverite tudi pojasnila FURS.

 

Podrobnejša pojasnila lahko preberete na tej povezavi.

 

Vir: Banka Slovenije

 

Nazaj

Za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za analizo podatkov o obiskanosti naša spletna stran uporablja spletne piškotke. Več informacij Strinjam se